Werken in de havens

Werken in een haven is een geweldige ervaring. Het is een baan waarbij je hard werkt, alert moet zijn en op je hoede moet zijn voor mogelijke gevaren. Je moet weten hoe u de apparatuur op de juiste manier gebruikt en je moet weten hoe je veilig lading kunt laden en lossen.

Hierdoor zijn de verdiensten dan ook goed!

Als je op zoek bent naar een carrière waarin je zowel binnen als buiten kunt werken, dan is werken als havenarbeider iets voor jou. Je werkt voornamelijk in een loods en aangezien er vracht binnenkomt staat de deur meestal open.

Het werk kan erg veeleisend zijn, maar het geeft ook veel voldoening. Soms zijn de goederen zwaar en daarom zijn een paar spierballen wel handig!

Je begint vroeg en bent vaak rond 3 uur in de middag alweer klaar!

Belangrijk werk 

Werken in de havens is een belangrijk onderdeel van de scheepvaart. De havenarbeiders zijn verantwoordelijk voor het laden en lossen van de schepen die de haven binnenkomen. Zij moeten ervoor zorgen dat alle lading veilig wordt behandeld en niet beschadigd raakt tijdens de passage door de haven.

Er zijn veel verschillende functies binnen de havens: enkele van deze functies zijn: lader of losser; stuwadoor; op- & overslag; (vork)heftruckbestuurder; leidinggevende en coördinator/operator. Elke functie vereist andere vaardigheden en biedt verschillende verantwoordelijkheden en voordelen.

Lossen van Cacao in de havens van Amsterdam

IK WIL IN DE HAVENS WERKEN
IK WIL IN DE HAVENS WERKEN

Hoe ziet een dag eruit?

’s Ochtends vroeg, wanneer de meeste mensen nog slapen word jij opgehaald van huis. Met een busje rijd jij over de afsluitdijk naar de havens van Amsterdam.

Het is een mooie dag op de havens. Het is nog steeds donker en de containers komen binnen in de loods.

Je weet al wat er vandaag moet gebeuren: het schip heeft zijn lading gelost en de containers moeten leeggehaald worden. Je weet ook dat elk type vracht een specifieke behandeling van de havenarbeiders vereist, dus het is even afwachten wat er nu binnen komt. De zon komt langzaam op en het beloofd een mooie dag te worden. Vandaag bestaat de lading uit houten meubels voor een grote retailer.

Je bent vandaag een geweldige ploeg aan het werk – het zijn ervaren havenarbeiders die precies weten wat ze doen en hoe ze het beste kunnen omgaan met wat er door hun handen komt. Ze kunnen elk type vracht die op hun pad komt probleemloos aan!

Gezamenlijk halen jullie de container zeer snel en vakkundig leeg en leggen de meubels op de juiste plek in het magazijn. Het is inmiddels 15:00 en het werk voor vandaag zit er alweer op! De containers zijn leeg! Mooi voor de spits naar huis en 16:00 plof je met een voldaan gevoel op de bank. Je hebt nog een mooie namiddag en lange avond voor de boeg!